Mit personlige billedarkiv

Min far så helst jeg blev ansat på et offentlig kortor eller i en bank, men da jeg ikke havde evner til at komme på realskolen, så måtte jeg være taknemlig,hvis jeg kunne komme i kolonial lære, evt. brugsforening.

Uanset formåen, skulle jeg nødig havne i en bank eller på et kommunekontor, men jeg valgte kolonielsbranchen, ikke i en mindre brugsforening i en stationsby, jeg gik efter noget større Kvickly i Aalborg der var datidens støste forretning i Aalborg.  Her om jeg i lære, det var kedeligt, og det var ikke meget man lærte, men min far syntes jeg måtte være taknemlig over at jeg fik jobbet. Jeg blev udlært og to herefter en hadelseksamen, en overbygning på den handelsmedhjælper uddannelse jeg havde fået i Kvickly. Da jeg havde medhjælper eksamen kunne jeg nøjes med den sidste halvdel af forløbet, så jeg fortsatte i Kvickly efter end læretid. Min interesse for fotografering startede i forbindelse med, at jeg skulle på en verdens jamboree i Grækenland og i den forbindelse mente min far, at jeg burde medbringe et godt kamera og så lave nogle billeder som jeg kunne vise for interesserede og have som minde fra sådan en spændende tur. Jeg fik et Feranie kamera af den simpleste udgave, der var manuel indstilling af standen, men med indbygget lysmåler. Det var i året 1963 året før jeg kom i lære i Kvickly. I 1968 købte jeg et Minolta SRT 101, og da jeg en daf mellem Fjerritslev og Bovst fik øje på en kølervong der var væltet med banner blev jeg forvekslet med den pressefotograf der havde fået opgaven tidelt. Jeg lånte mørkammerudstyr og i løbet af natten fik jeg med en del besvært billedet af den væltede på papir, og næste dag kom billedet i Aalborg Stiftstidene, og her kom drømmen om at blive fotograf vækket. Det har jeg når jeg kigger over 50 år tilbage ikke fortrydt. Jeg kom i lære hos FotoGerlach i Aalborg som fotoekspedient, efter to år var jeg udlært, og mens jeg stod i lære underviste jeg i fotografering og filmproduktion i aftenskolen og når det bød sig, var jeg også på pletten for at få et godt pressefoto, og Aalborg Stiftstidende, Nytid og Amtstidende bragte ofte et eller flere f mine billeder, og såvel undervisningen som pressefotograferingen var et godt økonomisk suplimet til min lærlingeløn hos fotohandleren.

Skriv et svar